AMSTERDAM - De gasrekening van een gemiddeld huishouden over maart valt tussen de 80 en 120 euro hoger uit. De reden is de aanhoudende kou. Dat zei een woordvoerder van Essent vrijdag. De onderneming uit Arnhem is de grootste energieleverancier in Nederland.

In de eerste twee weken van maart lag de temperatuur gemiddeld vijf graden lager dan normaal is voor de lentemaand. Daardoor staat in veel gezinnen de verwarming hoger en langer aan.

Volgens een woordvoerder van de KNMI ziet het er naar uit dat de kou aanhoudt tot de laatste week van maart. Als dat zo is, dan kan maart 2006 terechtkomen in de top 10 van de koudste lentemaanden ooit.

Huishoudbudget

De kou betekent een extra aanslag op het huishoudbudget. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende al eerder dat in januari voor gas en stroom door een huishouden met een gemiddeld gebruik 7,5 procent meer moest worden betaald dan in december 2005.

Dat komt vooral door de alsmaar stijgende grondstofprijzen. De gasprijzen zijn gekoppeld aan die van olie. De gasrekening steeg volgens het CBS tussen 2000 en januari 2006 met 85 procent, elektriciteit werd in die periode 40 procent duurder.