HILVERSUM - Essent-topman M. Boersma heeft zijn salaris verdiend. Dat de landelijke politiek zich bemoeit met het beloningsbeleid voor de topman, is laf. Dat zei voorzitter H. Pennings van de raad van commissarissen van energiebedrijf Essent donderdag in het tv-programma NOVA.

Eerder liet D66-vicepremier Brinkhorst weten de vergoeding van Boersma te beschouwen als een provocatie. Volgens Pennings schuilt in die opmerking juist een provocatie. "Boersma kan zich er niet tegen verdedigen", aldus de toezichthouder. Pennings vindt de toelage van Boersma niet buitenproportioneel.

"We hebben hier te maken met een marktorganisatie die volledig is geliberaliseerd. Het enige verschil is dat de aandelen in handen zijn van gemeenten en provincies. Hij heeft het verdiend, door zijn kennis van zaken", zei Pennings.

Boersma ontving in 2005 ruim acht ton, inclusief een bonus van 217.000 euro. In 2004 verdiende hij in totaal 821.000 euro, inclusief een bonus van 161.000 euro. Dat leidde tot zoveel kritiek dat Boersma besloot de helft van zijn bonus af te staan.

Zijn collega van Nuon, L. van Halderen kreeg in 2004 soortgelijke bedragen uitgekeerd. Ook dat leidde tot veel kritiek.

Vorige week vrijdag lieten aandeelhouders van Essent weten dat de bonus die Boersma ontving gerechtvaardigd is, omdat hij financiële doelstellingen heeft gehaald en omdat klanten tevreden zijn.