DELFT - Het nieuwe zorgstelsel jaagt een grote groep zelfstandige ondernemers zoals freelancers en zelfstandigen zonder personeel, op hoge kosten. Deze groep betaalt gemiddeld twee maal zoveel zorgpremie als vorig jaar. Er zijn zelfs ondernemers die wel vijf maal zoveel premie moeten betalen.

Dit blijkt een peiling die MKB-Nederland, de koepel voor het midden en kleinbedrijf, donderdag naar buiten heeft gebracht. MKB vindt dat het kabinet voor deze groep specifieke maatregelen moet nemen om hun lasten te verlichten.

Vooral zelfstandigen en directeur-grootaandeelhouders (dga's) met een inkomen boven de 25.000 euro per jaar betalen fors meer premie. Het gaat naar schatting om 200.000 zelfstandige ondernemers en 50.000 dga's. Dat is de helft van het totale aantal zelfstandige ondernemers en dga's, aldus MKB.

Waar twee zelfstandige ondernemers of dga's één huishouden hebben, kan de premie wel het drie-, vier, of vijfvoudige worden. Dat komt doordat zij beide worden aangeslagen voor de inkomensafhankelijke bijdrage.