DEN HAAG - Oliemaatschappijen moeten binnen vier jaar benzine en diesel leveren waar 5,75 procent biologische brandstoffen aan is toegevoegd. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) wil zo de schadelijke uitstoot van kooldioxide verminderen. Het gevolg is wel dat brandstof enkele centen per liter duurder wordt, zo heeft Van Geel donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De maatregel kost 230 miljoen euro extra. De verwachting is dat oliemaatschappijen dit doorberekenen aan de automobilisten.

Tot 2010 zal het verplichte percentage biobrandstoffen geleidelijk worden opgeschroefd. In 2007 moet 2 procent van de benzine en diesel uit biologische bestanddelen bestaan. Oliemaatschappijen krijgen daar een fiscale bonus voor.

Aanscherping van de maatregel is echter nodig. Van Geel vreest dat Nederland te weinig doet om de uitstoot van schadelijke stoffen door het verkeer te beperken.

Doelstellingen

Door het gebruik van biobrandstoffen kan het verkeer volgens Van Geel een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de internationaal afgesproken doelstellingen op het gebied van de CO2-uitstoot. Het percentage van 5,75 in 2010 is een Europese richtwaarde.

Niet alle biobrandstoffen worden nu op een milieuvriendelijke wijze geproduceerd. Daarom is Van Geel van plan de eisen op te schroeven, zodat het milieu er meer profiteert. Hij overweegt nieuwe, milieuvriendelijke biobrandstoffen deels verplicht te stellen.