AMSTERDAM - Winkeliers die aangifte doen van diefstal door eigen personeel stuiten bij de politie vaak op desinteresse. Daardoor gaan jaarlijks duizenden dieven vrijuit. "De politie moet ondernemers serieus nemen", bevestigde vicevoorzitter H. van der Geest van het Platform Detailhandel donderdag een artikel in het Algemeen Dagblad.

Winkeliers zijn jaarlijks 200 miljoen euro kwijt aan stelend personeel. Volgens Van der Geest is er de afgelopen jaren veel bereikt in de aanpak tegen diefstal, maar juist op het gebied van het doen van aangifte "wil het niet".

Aangiften

Door tijdgebrek doet de politie vaak niets met de aangiften van winkeliers, zei Van der Geest. Agenten raden ondernemers vaak aan de betrokken werknemer te ontslaan. Dat is echter geen optie, stelt het platform, want "zo iemand gaat gelijk weer ergens anders aan de slag". Jaarlijks gaan 6000 werknemers van winkels in de fout.

De raad van hoofdcommissarissen is niet blij met de uitlatingen van Van der Geest. "Het is niet kies wat hij doet", zei een woordvoerder. Van der Geest laat zich volgens hem "ongefundeerd" uit. Het zijn juist de winkeliers die weinig aangifte doen, omdat ze dat te veel tijd vinden kosten. De politie neemt volgens de raad alle aangiften serieus.