AMSTERDAM - De financieel directeur Michiel Meurs van supermarktconcern Ahold was in zijn laatste maanden bij het bedrijf ongelukkig met geheime contracten die hij zelf had opgesteld. Toen de contracten eind 2002 binnen het concern tot ophef leidden, zat Meurs "er enorm mee" dat de afspraken toch verborgen bleven voor de accountants en commissarissen.

Ahold-topman Cees van der Hoeven kwam naar eigen zeggen in november 2002 achter het bestaan van geheime contracten met dochterbedrijven in het buitenland. De contracten zorgden voor discussie binnen het concern, waarop Meurs alle betrokkenen wilde inlichten. Van der Hoeven verklaarde vorige week dat hij daarvoor ging liggen.

Dat Meurs zwichtte voor het besluit van zijn baas, lag volgens de gewezen financieel directeur aan een samenspel van problemen.

"We stonden aan de vooravond van een tweede winstwaarschuwing en negatievere toekomstvisies van kredietbeoordelaars. Daarom ben ik niet op mijn strepen gaan staan", verklaarde Meurs woensdag voor de rechtbank in Amsterdam. De rechters besteedden een tweede zittingsdag aan het aandeel dat Meurs had in het fraudeschandaal bij het concern.

Meurs stelde de geheime contracten, die hem zwaar op de maag kwamen te liggen, zelf op. Hij had de brieven nodig om de omzet van gezamenlijke dochterbedrijven te consolideren (bij elkaar optellen) als concernomzet. Daartoe werd een overeenkomst geproduceerd waarin de buitenlandse mede-eigenaren erkenden dat Ahold een doorslaggevende stem had bij de gezamenlijke ondernemingen. In een tweede, geheim, contract werden de overeenkomst tegengesproken.

De eerste overeenkomst werd aan de huisaccountant Deloitte gegeven. Die stelde het contract als voorwaarde voor consolidatie. De geheime afspraken liet Meurs opbergen in een la. De financieel directeur zei dinsdag tegen de rechters dat hij de contracten niet van belang vond. Tot ze eind 2002 voor problemen zorgden. Desondanks werden ze nog enkele maanden geheim gehouden. "Vanaf de eerste dag heb ik me daar ongelukkig bij gevoeld", aldus Meurs.

De contracten kwamen uiteindelijk in februari 2003 boven water. In die maand werd de fraude bij Ahold wereldkundig gemaakt en daalde de koers met meer dan 60 procent. Meurs en Van der Hoeven stapten op.