VEENDAM - Aardappelzetmeelconcern Avebe verkeert in grote financiële problemen. Het bedrijf heeft geen geld om de boeren te betalen voor de laatste aardappeloogst. "Het water staat ons aan de lippen", zei een woordvoerder van het bedrijf dinsdag.

Avebe wil het geld nu gespreid uitbetalen. Het is nog niet duidelijk of de boeren daarmee akkoord gaan.

Om de financiële problemen te verlichten wil Avebe de 4000 boeren die deelnemen in de corporatie, tevens verplichten een financiële bijdrage aan het concern te geven. De boeren moeten daar maandag een besluit over nemen. Als het besluit negatief uitvalt, is de toekomst van Avebe onzeker, aldus de zegsman.

Voorman Jakob Bartelds van landbouworganisatie NLTO verwacht dat de ledenraad maandag niet met een verplichte storting instemt. "Wat steeds pijnlijker duidelijk wordt, is dat een groot deel van de boeren dat niet eens meer zou kunnen", verzucht hij. "Het kan niet zo zijn dat je door het collectief te redden zelf in de problemen komt."

De NLTO-voorman denkt dat er wel genoeg leden zijn die een vrijwillige bijdrage willen storten, zodat de liquiditeit van het bedrijf op korte en middellange termijn veiliggesteld is.

Avebe moet de 4000 boeren om de financiële bijdrage vragen, omdat het eigen vermogen van het bedrijf onder 35 procent is gedaald. De banken eisen dat dat snel stijgt. De daling is veroorzaakt door een versnelde afschrijving wegens de voorgenomen sluiting van een aantal productielijnen en een financiële voorziening voor de al lang lopende reorganisatie. Daarnaast zoekt het concern financiering voor een nieuw beleidsplan.

Het exacte bedrag dat de boeren moeten betalen, is nog niet bekend, maar zeker is dat het in de miljoenen zal lopen. Avebe deed voor het laatst in de jaren tachtig een extra beroep op de boeren. Toen bedroeg het eigen vermogen 3 procent.

Het aardappelzetmeelconcern sloot het afgelopen boekjaar af met een positief operationeel resultaat van 5 miljoen euro, maar boekte door allerlei getroffen financiële voorzieningen een verlies van 70 miljoen euro.