UTRECHT - Ouders houden meer geld over door allebei een baan te nemen in plaats van een strikte verdeling tussen betaald en huishoudelijk werk. Door verschillende belastingeffecten gaan een half miljoen huishoudens erop vooruit als beide partners parttime gaan werken. Dat heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dinsdag gezegd.

In Nederland werkt bij 670.000 huishoudens de ene partner in voltijd en de ander niet. Als de thuisblijvende ouder één dag zou werken en de ander een dag minder, kunnen zij van verschillende belastingregelingen profiteren. Bruto gezien gaan ze er dan vaak niet op vooruit, maar netto wel.

Het voordeel zit 'm in de arbeidskorting en de combinatiekorting. Bovendien hoeft de partner die het meeste verdient minder inkomstenbelasting te betalen als hij een dag minder gaat werken, stelt het Nibud.

Kinderopvang

Zo kan een gezin waarvan één partner 45.000 euro bruto per jaar verdient er 1000 euro netto op vooruit kunnen gaan als de andere partner een klein deel van het inkomen op zich neemt. Zelfs als het gezin hierdoor het kind naar de kinderopvang moeten brengen, kan de werkverdeling voordelig uitpakken, aldus het instituut.

Overigens maakte het Nibud vorig jaar bekend dat veel tweeverdieners er in inkomen op vooruit kunnen gaan als beide partners minder gaan werken. Het gaat om huishoudens met kinderen waarvan de man een volledige baan heeft en de vrouw een halve. Het instituut stelde toen dat ruim 330.000 tweeverdieners erop vooruit gaan als beide ouders parttime werken. Ook hier zijn belastingeffecten de oorzaak.