PARIJS - Beursbedrijf Euronext heeft in 2005 een bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (ebita) behaald van 318,5 miljoen euro. Dat is dinsdag bekendgemaakt. Het winstcijfer is licht lager dan de winstverwachting die door de onderneming werd afgegeven.

Euronext verhoogde onlangs de jaarprognose. De onderneming rekende op een bedrijfsresultaat van 330 miljoen euro. Dat is exclusief kosten die zijn gemaakt om een overname van de London Stock Exchange (LSE) te onderzoeken. Die kosten blijken nu te zijn uitgekomen op 16,6 miljoen euro.

Euronext, onder meer eigenaar van de effectenbeurzen in Amsterdam en Parijs, heeft al enige tijd interesse in LSE. Maar tot nu toe heeft het Europese beursbedrijf nog geen officieel bod uitgebracht.

Intussen zijn er kapers op de kust. De Amerikaanse Nasdaq-beurs bracht vorige week een bod uit van omgerekend 3,5 miljard euro. De New York Stock Exchange zou een bod op de beurs van Londen overwegen. Euronext keert dit jaar en volgend jaar in totaal 1 miljard euro uit aan de aandeelhouders. Dit bedrag is opgebouwd uit een dividend van 1 euro per aandeel en een superdividend van 3 euro per aandeel. Daarnaast gaat het beursbedrijf voor 500 miljoen euro eigen aandelen inkopen.

Euronext maakte begin februari al de omzetcijfers bekend. Het beursbedrijf boekte naar eigen zeggen een record, met 961,9 miljoen euro aan inkomsten. Dat is een stijging van 8,5 procent.