LONDEN - Het rommelt in de top van het Britse telecomconcern Vodafone. Zondag gaf Sir Christopher Gent zijn erefunctie als president-commissaris voor het leven bij Vodafone op. Terwijl dit nieuws naar buiten kwam, liet Vodafone-voorzitter Lord Ian MacLaurin in een verklaring weten dat hij geen pogingen heeft gedaan om de huidige topman van Vodafone, Arun Sarin, weg te werken.

Gent trad zondag af nadat de Britse krant The Observer had gemeld dat hij mogelijk werd gedwongen om op te stappen na pogingen van MacLaurin om Sarin weg te krijgen. De krant meldde dat de aandeelhouders van Vodafone teleurgesteld zouden zijn over Sarins management en dat MacLaurin hem daarom na een bestuursvergadering in Madrid aan de kant wilde zetten. De voorzitter ontkende het bericht en sprak zijn volledige steun uit voor Sarin. MacLaurin treedt in juli af als voorzitter.

Japan

Gent, die Vodafone heeft opgebouwd van een klein Brits telecombedrijfje tot een van de grootste ter wereld, zou een groot tegenstander van Sarin zijn geworden na een reeks verontrustende berichten. Zo zijn Vodafone-aandeelhouders bezorgd over de groeiverwachtingen voor Vodafone en dringen ze aan op de verkoop van verliesgevende bezittingen in Japan.

Vodafone maakte onlangs nog bekend 28 miljard pond sterling (41,1 miljard euro) af te schrijven op goodwill van activiteiten in hoofdzakelijk Duitsland. Vodafone nam een aantal jaren geleden het Duitse concern Mannesmann over voor 101 miljard pond sterling (145 miljard euro).

De Britse krant the Business meldde zondag dat het Amerikaanse telecombedrijf Verizon Communications een informeel bod heeft gedaan op het belang van 45 procent van Vodafone in Verizon Wireless ter waarde van ongeveer 40 miljard dollar. Het aandeel Vodafone Group stond maandagmorgen op de effectenbeurs in Londen op een winst van 3,2 procent.