AMSTERDAM/SLIEDRECHT - Woonwarenhuis Ikea sluit zijn vestiging in Sliedrecht. De winkel gaat per 1 juli dicht, zo heeft Ikea BV Nederland bekendgemaakt. Volgens de directie is de vestiging in Sliedrecht te klein om "het volledige Ikea-concept goed tot haar recht te laten komen". Er zijn geen plannen om het pand uit te breiden of te vervangen. Daarvoor is de locatie niet aantrekkelijk genoeg.

Sliedrecht had de primeur met de eerste Nederlandse vestiging van de Zweedse meubelketen. De winkel opende in november 1978 de deuren en bestaat dus ruim 27 jaar. "Dat maakt het allemaal extra pijnlijk. Maar de 14.000 vierkante meter vloeroppervlak is niet geschikt voor wat we nu aan assortiment willen laten zien. Bovendien telt het verzorgingsgebied onvoldoende huishoudens om te gaan uitbreiden", aldus een woordvoerster.

Het besluit is door de Nederlandse directie genomen, donderdag bekrachtigd door de internationale raad van bestuur, die toen toevallig in Delft vergaderde, en zaterdag aan het personeel meegedeeld. De bedoeling is dat Ikea de 190 medewerkers in Sliedrecht zoveel mogelijk bij andere vestigingen herplaatst. De bedrijfsleiding biedt hen een baan- en functiegarantie aan.

IKEA heeft in Nederland, behalve in Sliedrecht, vestigingen in Amsterdam, Barendrecht, Breda, Delft, Duiven, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hengelo en Utrecht. Binnenkort komt er ook een Ikea in Amersfoort. Het bedrijf geeft geen cijfers over martkaandeel en omzet in Nederland. "Maar we groeien elk jaar. Zeker in Nederland", aldus de woordvoerster.

Wereldwijd telt de onderneming van Ingvar Kamprad ongeveer 225 filialen in 33 landen, heeft 90.000 medewerkers en schreef over boekjaar 2004/2005 een omzet van 14,8 miljard euro.