DEN HAAG - Het vermogen van pensioenfondsen en verzekeraars is het afgelopen jaar fors toegenomen. Dankzij koersstijgingen op de beurs is hun effectenbezit met een kleine 20 procent gestegen tot bijna 800 miljard euro. Het gaat om de grootste stijging in zes jaar tijd, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gemeld.

Volgens de rekenmeesters uit Voorburg komt daarmee hun gezamenlijk balanstotaal uit op 980 miljard euro, dat is tweemaal de omvang van de Nederlandse economie. Het aandelen- en obligatiebezit van pensioenfondsen steeg met ruim 100 miljard euro tot 558 miljard euro. Dat kwam voor meer dan driekwart door koerswinsten, waarvan 66 miljard euro op aandelen.

Rendement

De pensioenfondsen wisten een rendement op aandelen te boeken van ruim 26 procent. Dat ligt iets boven de stijging van de AEX all-share index van binnenlandse aandelen. Die nam in 2005 toe met ruim 25 procent. De MSCI-wereldindex van aandelen steeg met bijna 24 procent.

Het effectenbezit van verzekeraars nam toe met 32 miljard euro tot 241 miljard euro. Verzekeraars hebben in 2005 per saldo voor 4 miljard euro aan aandelen en voor 11 miljard euro aan obligaties gekocht.

Uit vrijdag gepubliceerde cijfers blijkt het balanstotaal van de pensioenfondsen met 96 miljard euro te zijn gestegen tot 635 miljard euro. Het balanstotaal van de verzekeraars nam met 29 miljard euro toe tot 345 miljard euro.