NIJMEGEN - Philips heeft zijn werknemers in ploegendienst bij de chipfabrieken in Nijmegen gevraagd voortaan langer te werken voor hetzelfde loon. Philips wil de werkweek verlengen van 32,5 naar 37,5 uur, zo liet een woordvoerder van het elektronicaconcern vrijdag weten.

Bij de fabrieken, waar in totaal 4200 mensen werken, werd de afgelopen jaren al diverse malen gereorganiseerd.

Vier ploegendiensten

De maatregel geldt voor 2600 werknemers van de productiefaciliteit. In plaats van vijf kan Philips hierdoor volstaan met vier ploegendiensten. "De positie van de fabriek is slecht ten opzichte van de concurrentie, die moeten we versterken", aldus de woordvoerder.

Philips voerde vorig jaar in de chipfabriek in Hamburg onder groot protest eenzelfde maatregel door. De werknemers in ploegendienst hebben een korte werkweek vanwege de onregelmatige werktijden.

Philips heeft vrijdag het personeel ingelicht. Het concern gaat nog in overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden over de maatregel. Vakbond FNV Bondgenoten overlegt aanstaande donderdag met zijn leden bij de chipfabrieken, zo laat bestuurder Joke Hubert weten.

Concurrentie China

Volgens Hubert komt de maatregel uit de koker van de lokale Philips-directie. Deze wil de vier fabrieken in Nijmegen samenvoegen tot twee om zo beter de concurrentie met goedkope productie uit China aan te gaan. FNV zegt in eerste instantie geen nee tegen het gevraagde, zegt Hubert. "Maar als werknemers inleveren, moeten zij er wel iets voor terugkrijgen, bijvoorbeeld investeringen om de fabrieken gezond te maken."