UTRECHT - Een op de twaalf mensen met een bijstandsuitkering in Utrecht blijkt vorig jaar te hebben gefraudeerd. Dat heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt. Van de 9500 mensen met een bijstandsuitkering hadden er 790 gesjoemeld. Dat komt neer op 8,3 procent. Met de fraude was een bedrag van bijna 4,2 miljoen euro gemoeid, twee keer zoveel als in 2004.

Utrecht zette naar aanleiding van de fraude 271 uitkeringen stop. Daarmee werd een bedrag van 3,25 miljoen euro bespaard. Ook is 785.000 euro aan tegoeden van bijstandscliënten bij banken in beslag genomen.

Volgens de gemeente Utrecht is meer fraude aan het licht gekomen onder meer door een andere werkwijze van het Team Handhaving van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Er werd telkens gekeken naar één aspect van fraude. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat onderzoek naar woonfraude een effectieve methode is.

Verder is hechter samengewerkt tussen Sociale Zaken en Werkgelegenheid en instanties als woningbouwverenigingen, energiebedrijven, de politie, het UWV en de Belastingdienst.