AMSTERDAM - De sterke dranken van Bols komen terug in Nederlandse handen. De participatiepoot van ABN Amro koopt de likeuren en gedestilleerde dranken van de Franse drankenfabrikant Rémy Cointreau. Het bedrijf zal verder gaan onder de naam Lucas Bols en wordt gevestigd in Amsterdam.

Door de overname keren bekende Nederlandse merken, zoals Bokma en Coebergh, terug naar hun land van oorsprong. Met de transactie zijn ook drankenmerken als Pisang Ambon en Vaccari Sambuca gemoeid. De dranken zijn samen goed voor een afzetvolume van ruim drie miljoen dozen per jaar. Die zijn samen goed voor een jaaromzet van ongeveer 95 miljoen euro.

ABN Amro werkt bij de aankoop samen met Huub van Doorne, voormalig bestuurder bij Rémy Cointreau. De investeringspoot van de bank krijgt 75 procent van de aandelen en het overige kwart gaat naar de nieuwe directie van Bols, die wordt geleid door Van Doorne.

De overname van Bols kost 210 miljoen euro en wordt waarschijnlijk in april afgerond, zo maakte ABN Amro vrijdag bekend.

De nieuwe leiding van Bols wil zich richten op Europa, de Verenigde Staten, Australië en Japan. Binnen Europa zal de destilleerderij de nadruk leggen op Nederland. De sterke dranken van Bols worden momenteel in 110 landen verkocht en de nieuwe bestuursvoorzitter Van Doorne wil dat zo houden.

Het is de vijfde keer dat Bols in andere handen komt, sinds de oprichting van de Amsterdamse destilleerderij in 1575. Het Franse Rémy Cointreau kocht de drankenfabrikant in 2000 voor een half miljard euro.

Deze overname kwam enkele jaren na het mislukte huwelijk tussen Bols en het beursgenoteerde voedingsconcern Wessanen. Deze twee ondernemingen fuseerden onder het mom van een "bon mariage du vin et du fromage". De beoogde kostenvoordelen bleven echter uit, waarna durfkapitalist CVC korte tijd eigenaar werd van Bols.

De huidige eigenaar Rémy Cointreau maakte in december bekend dochterbedrijf Bols te willen verkopen. De Fransen hebben de verkoop geïnitieerd om zich op hun sterke merken te concentreren, waartoe Bols niet wordt gerekend. In de zomer van 2005 werd al de helft van Bols-wodka in Polen verkocht.