NIEUWEGEIN - Bouwbedrijf Ballast Nedam gaat ervan uit dit jaar 20 procent meer nettowinst te zullen boeken. Dat heeft het concern vrijdag gemeld bij de presentatie van zijn cijfers over 2005.

Ballast Nedam meent dat vooral de woningbouw flink zal bijdragen aan de expansie. De bouwer verwacht te profiteren van de doelstelling van de regering om het woningtekort te beperken tot 1,5 procent van de woningvoorraad. Hiertoe moeten de komende vier jaar 445.000 woningen worden gebouwd. In 2005 nam het aantal door Ballast in aanbouw zijnde woningen al fors toe. De teller stond eind van het jaar op 2326.

Het bedrijf is ook tevreden met de in 2005 binnengehaalde projecten als Almere Poort en de Spoorzone Delft en heeft onlangs de eerste paal in de grond geslagen voor het nieuwe stadion van ADO Den Haag. Afgelopen jaar werd het door Ballast gebouwde Euroborg, waar FC Groningen voetbalt, in gebruik genomen.

Het afgelopen jaar kwam het nettoresultaat met 20 miljoen euro 7 miljoen euro hoger uit dan in 2004. Deze winststijging van ruim 50 procent komt overeen met de voorlopige cijfers die het bouwbedrijf in januari presenteerde. De omzet groeide met 4 procent tot 1,2 miljard euro.

Bij de divisie Infrastructuur van het bedrijf, goed voor 45 procent van de omzet, is de aandacht vooral gericht op bijzondere opdrachten, zoals bijvoorbeeld een windmolenproject op de Noordzee. Daarmee wil Ballast zich wapenen tegen de lage marktprijzen.

De aannemer werkt ook mee aan de HSL-tunnel bij het Drontermeer en legt kades en steigers aan in Vlaardingen en Rotterdam. De doelstelling voor 2007 is om een operationeel resultaat van tussen de 3 procent en 5 procent van de omzet te behalen.