DEN HAAG - Het inkomen van M. Boersma, de hoogste baas van energiebedrijf Essent, heeft vrijdag opnieuw tot commotie geleid. VVD-vicepremier Zalm noemde de bonus van Boersma "nogal overdreven", Abvakabo-voorzitter E. Snoey vindt de beloning "buiten proportie". De aandeelhouders noemen de bonus echter gerechtvaardigd.

Boersma ontving in 2005 ruim acht ton, inclusief een bonus van 217.000 euro. Het jaar ervoor verdiende hij in totaal 821.000 euro, inclusief een bonus van 161.000. Dit leidde tot veel kritiek. Boersma besloot na alle ophef de helft van zijn bonus af te staan.

Provocatie

D66-vicepremier Brinkhorst sprak vrijdag over een "provocatie" en "recidive", nadat Boersma werderom in het nieuws was gekomen door zijn inkomen. Brinkhorst wees erop dat de energiebedrijven tot de semipublieke sector behoren en dat dat gevolgen moet hebben voor de salariëring.

Partijgenoot Bakker werkt aan een initiatiefwet om het inkomen van bestuurders van met publiek geld gefinancierde bedrijven aan banden te leggen. Deze bestuurders zouden niet meer dan de premier mogen verdienen, ongeveer 130.000 euro per jaar. Wat Bakker betreft, moet dit ook gelden voor bedrijven waarvan de aandelen in handen zijn van overheden, zoals energiebedrijven.

Ferme woorden

De SP wees erop dat Balkenende vorig jaar "ferme woorden sprak over zakkenvullers, maar tot nu toe schaapachtig voor zich uitkijkt". PvdA-Tweede-Kamerlid Crone vraagt zich af waarom er niets meer is gebeurd na alle ophef vorig jaar en wil dinsdag hierover tijdens het vragenuurtje uitleg van de minister-president.

Fors

Balkenende noemde vrijdag de beloning "fors". Het leidt bij de premier tot "irritatie en teleurstelling". Vorig jaar deed hij een oproep om de salarissen in de top van de energiebedrijven te matigen. Hij wees tijdens zijn wekelijkse persconferentie op maatregelen om de topinkomens te beteugelen. Zo heeft het kabinet besloten dat inkomens in de publieke sector openbaar moeten zijn.

Het CNV riep vrijdag de aandeelhouders van Essent op iets te doen aan het buitensporige inkomen van Boersma, maar die noemden de bonus van Boersma gerechtvaardigd. Voorzitter O. Hoes van de aandeelhouderscommissie en gedeputeerde in Noord-Brabant stelt dat de Essent-topman voldaan heeft aan een groot deel van de doelstellingen, die naar objectieve criteria zijn vastgesteld.

Bonus

Boersma heeft daarom, aldus Hoes, recht op de bonus van 217.000 euro bovenop zijn salaris. Hoes (VVD) erkent dat het inkomen van meer dan acht ton hoog is.

"Het is veel geld, maar we zien gelukkig ook dat Essent goed presteert." Door de goede financiële prestaties van het energiebedrijf heeft Noord-Brabant dit jaar 81 miljoen euro dividend ontvangen. Dat is ongeveer 30 miljoen euro meer dan vorig jaar. Noord-Brabant bezit samen met de provincies Limburg en Overijssel een aandeel in Essent van 65 procent.