AMSTERDAM - Het handelshuis Buhrmann gaat een reorganisatie doorvoeren bij zijn Amerikaanse dochterbedrijf Corporate Express Noord-Amerika. Dat liet het bedrijf donderdag weten. Door de maatregel verwijnen er ongeveer tweehonderd banen, zo verklaarde een woordvoerder.

De ingreep heeft gevolgen voor alle 28 deelkantoren, die gecentraliseerd worden op minder plekken. Buhrmann wil vooral snijden in het aantal kaderfuncties. In totaal heeft de onderneming in de Verenigde Staten ongeveer 10.000 werknemers.

De kosten voor onder meer ontslagvergoedingen raamt Buhrmann op 55 miljoen dollar. De helft ervan komt ten laste van het resultaat in het eerste kwartaal. De maatregelen moeten leiden tot jaarlijkse kostenbesparingen van 30 miljoen dollar. Een derde ervan verwacht het bedrijf al in de tweede jaarhelft van dit jaar te realiseren.

Met de nieuwe organisatie, die ingaat op 1 juli, wil Buhrmann naar eigen zeggen de omzetgroei versnellen in Noord-Amerika. Een woordvoerder wilde dat niet kwantificeren. "We willen gewoon harder groeien, zonder dat tegen iets af te zetten", aldus de zegsman.

Buhrmann behaalde vorig jaar in Noord-Amerika een omzet van 3,04 miljard euro. Dit betekende een autonome groei van 6 procent in vergelijking met 2004. Buhrmann heeft geen groeidoelstellingen neergelegd voor dit jaar.