LEMMER - Scheepswerf Bijlsma in Lemmer ging in 2004 nog failliet, maar het bedrijf kan de toekomst weer enigszins positief tegemoet zien. De Friese scheepsbouwer heeft namelijk de grootste order uit zijn geschiedenis binnengehaald. Bijlsma heeft van rederij Wagenborg een order voor achttien zeeschepen gekregen waarmee een bedrag van vele miljoenen euro's is gemoeid. Dat hebben directeur Arend Bijlsma van Bijlsma en een zegsman van Wagenborg uit Delfzijl donderdag bevestigd.

Hoeveel precies voor de schepen wordt betaald is niet duidelijk. Naar verluidt zou het een order van honderden miljoenen euro's zijn. Volgens de woordvoerder van Wagenborg gaat het om "tientallen miljoenen".

De Groninger rederij wil vanaf 2006 achttien bestaande kleine zeeschepen van 2300 ton vervangen door de nieuwe schepen. "De nieuwe schepen wegen 3150 ton en varen in tegenstelling tot de oude op stookolie en dat is goedkoper", aldus de zegsman van Wagenborg.

De nieuwe schepen moeten in 2009 allemaal in de vaart zijn. De oude schepen worden verkocht in Scandinavië en in het Middellandse Zee-gebied. Niet alleen de nieuwe schepen maar ook de schepen die worden vervangen zijn door Bijlsma gebouwd. "In dit specifieke segment is Bijlsma een uitstekende bouwer", aldus de zegsman van Wagenborg.

Bijlsma is na het faillissement gekocht door Veka Group in Werkendam. Directeur Bijlsma van de Friese werf is dan ook voorzichtig met zijn uitspraken. "We hebben een mondelinge overeenkomst, maar de contracten moeten nog worden getekend", aldus Bijlsma.

De nieuwe schepen gaan in Noordwest- en Zuidwest-Europa bulk zoals hout en staal vervoeren.