AMSTERDAM - Cees van der Hoeven erkende donderdag voor de rechtbank in Amsterdam dat hij de commissarissen en accountants van Ahold onvoldoende heeft ingelicht over het bestaan van de geheime contracten. Financieel directeur Michiel Meurs wilde de documenten op tafel leggen, maar Van der Hoeven ging daar niet mee akkoord. "Ik heb de beslissing om hen niet te informeren naar eer en geweten genomen", aldus de voormalig Ahold-topman.

Van der Hoeven werd op een zaterdag halverwege november 2002 telefonisch door Meurs ingelicht over het bestaan van alle geheime contracten met gezamenlijke dochterbedrijven. De topman gooide woedend de hoorn op de haak, zo bleek donderdag tijdens de derde zittingsdag van het strafproces rond de boekhoudfraude bij het supermarktconcern. Van der Hoeven was toen al op de hoogte van geheime afspraken bij het Zweedse dochterbedrijf ICA, waarvan Ahold de helft van de aandelen hield.

Het supermarktconcern had afspraken gemaakt met zijn buitenlandse dochterbedrijven zodat het de volledige omzet van die ondernemingen bij de eigen omzet kon optellen. De geheime contracten die Ahold met dezelfde dochters sloot, deden de afspraken over de consolidatie van omzet echter teniet.

Desondanks noemt de gewezen Ahold-topman de relevantie van de geheime contracten 'nul' omdat zijn concern uiteindelijk volledig eigenaar werd van een aantal dochterbedrijven zoals ICA, Disco en Bompreco. "Achteraf heb ik mij duizendmaal afgevraagd waarom ik toen niet alles naar buiten heb gebracht", verklaarde Van der Hoeven. Twee dagen na het fatale besluit werd de bestuursvoorzitter door de onwetende commissarissen voor het leven benoemd.

Van der Hoeven was er in die periode door een ernstig ziektegeval in zijn familie niet helemaal bij. "Het was een nogal turbulente periode, waarin ik niet altijd even helder dacht over zaken die niet direct op het netvlies stonden."