ARNHEM - Energieconcern Essent heeft in het afgelopen jaar 26 procent meer winst gemaakt en een omzet geboekt van 6,3 miljard euro. De inkomsten kwamen daarmee 6 procent hoger uit dan het daaraan voorafgaande jaar.

Daarbij gelden wel vergelijkingen op basis van nieuwe boekhoudmethodes, zo blijkt uit de donderdag gepubliceerde cijfers van het bedrijf. Eerder was over 2004 een omzet gerapporteerd van 7,4 miljard euro.

De omzet in elektriciteit nam toe door hogere volumes en prijzen. Gas profiteerde alleen van prijsstijgingen. In die branche daalde het volume. Het nettoresultaat over 2005 is uitgekomen op 526 miljoen euro.

Dat is 100 miljoen euro meer dan vorig jaar. Behalve een beter bedrijfsresultaat profiteerde Essent ook van lagere financieringslasten en een boekwinst op het verkochte belang in afvalverwerker Van Gansewinkel Groep.

Fusiebesprekingen

Essent wil haast maken met de vorming van een groot Nederlands energiebedrijf. "Wij willen vaart maken en het voortouw nemen met fusiebesprekingen op nationaal niveau", zei bestuursvoorzitter Michiel Boersma van Essent donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers. De vorming van een groot Nederlandse bedrijf is weer volop aan de orde als gevolg van ontwikkelingen in andere Europese landen.

Bij een fusie zouden behalve Essent ook Nuon, Eneco en Delta betrokken kunnen zijn. Deze voormalige nutsbedrijven, die nog altijd eigendom zijn van provincies en gemeenten, vormen samen de 'grote vier'. Boersma zelf noemde geen namen van bedrijven.