UTRECHT - Bankverzekeraar Fortis ligt op schema met de kostenbesparingen bij zijn ondersteunende diensten. Vorig jaar leverden die een besparing op van 81 miljoen euro. Dit jaar moet dat 100 miljoen euro zijn, zo liet Fortis donderdag weten.

Zoals eerder bekendgemaakt heeft Fortis in 2005 een nettowinst geboekt van ruim 3,9 miljard euro, bijna een derde meer dan in 2004. De bank en verzekeraar kwam vorige week vrijdag vervroegd met zijn jaarcijfers, omdat een aktentas met daarin een concept-persbericht over de jaarresultaten was gestolen.

De winst exclusief het resultaat op desinvesteringen steeg met 45 procent tot 3,5 miljard euro. In het vierde kwartaal groeide dit winstcijfer tot 461 miljoen euro. Dat betekent ongeveer een kwart meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De banken van Fortis verdienden met 2,4 miljard euro de helft meer dan in 2004. Bij het verzekeringsbedrijf steeg de winst exclusief desinvesteringen met 9 procent tot 1,2 miljard euro. Het financiële concern stelt een dividend voor van 1,16 euro in contanten per aandeel, oftewel 12 procent meer.