WENEN - De leden van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) hebben woensdag in Wenen besloten het officiële productieniveau van 28 miljoen vaten olie per dag te handhaven. Het besluit was verwacht door analisten.

De OPEC wil ervoor zorgen dat de termijnmarkten zich geen zorgen hoeven te maken over eventuele problemen met het aanbod van olie. De oliemarkten zijn nerveus door het aanhoudende geweld in Nigeria en de oplopende spanningen rond de nucleaire ambities van Iran.

Beide landen zijn grote olieproducenten en handelaren vrezen dat de levering van olie in gevaar kan komen. Na het OPEC-besluit daalde de prijs van een vat (van 159 liter) lichte Amerikaanse olie met 1,7 procent tot 60,55 dollar.

De president van de OPEC, de Nigeriaan Edmund Baukoru, bevestigde dat er geen verandering komt in het huidige productiepeil, ondanks de verwachting dat de vraag in het voorjaar zal dalen. "Als we een verkeerd signaal afgeven, kan de prijs van olie uit de hand lopen", aldus Baukoru. De elf leden van de OPEC zijn goed voor ongeveer 40 procent van de totale productie van ruwe olie in de wereld.

Dinsdag riep het OPEC-lid Venezuela nog op tot een vermindering van de dagelijkse olieproductie met een half miljoen vaten. Volgens het land is er momenteel sprake van een te groot aanbod op de wereldmarkt.

De olieminister van Koeweit, sjeik Ahmed al-Fahd-al-Sabah, liet woensdag weten dat de OPEC de prijs van ruwe olie graag onder de 60 dollar per vat ziet gaan. Hij verwacht dat dit in het tweede kwartaal zal gebeuren. Later in het jaar zal de prijs echter weer gaan stijgen, aldus Al-Sabah.