UTRECHT - De fusies tussen lokale vestigingen van Rabobank kosten de komende vijf jaar 3000 banen. Dat komt overeen met 10 procent van het personeel bij de lokale banken in Nederland. De arbeidsplaatsen zullen geheel via natuurlijk verloop verdwijnen. Dat heeft bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van Rabobank woensdag gezegd in een toelichting op de jaarcijfers.

De coöperatieve bank laat momenteel de aangesloten banken in het land fuseren. Op die manier dringt Rabobank het aantal lokale bankorganisaties met ruim de helft terug tot ongeveer 150, zonder dat het aantal filialen krimpt. In deze fusiegolf zal de werkgelegenheid bij de aangesloten banken de komenden jaren jaarlijks met 2 procent dalen, wat resulteert in het verlies van opgeteld 3000 banen. Per lokale bank gaat het om gemiddeld vier medewerkers per jaar.

Rabobank-bestuurder Piet Moerland benadrukte dat het een veronderstelling betreft op basis van de ervaringen met fusies in het verleden. "En onze groeiambities zijn hierin niet meegenomen. Daarvoor zullen we ook nieuwe mensen nodig hebben."

Rabobank maakte twee jaar geleden bekend een fusiegolf onder aangesloten bankiers aan te jagen. De operatie is ten koste gegaan van per saldo 600 banen bij Rabobank Nederland, de landelijke organisatie die de lokale vestigingen ondersteunt. Na aankondiging van de reorganisatie voorspelden vakbonden al dat de ingrepen duizenden banen zouden kosten in de regio.

De bank uit Utrecht meldde woensdag dat de nettowinst in 2005 met 16 procent is gestegen tot 2,08 miljard euro. Rabobank heeft duidelijk geprofiteerd van lagere belastingaanslagen, mede dankzij het lagere belastingtarief voor bedrijven in Nederland. Het bedrijfsresultaat voor belastingen steeg met 5 procent.

Het bankbedrijf in Nederland was met 1,02 miljard euro goed voor circa de helft van de groepswinst. De nettowinst steeg hier met 35 procent. De stijging werd aangejaagd door uitzonderlijke meevallers, waaronder een piek in boetes die consumenten betalen om hun hypotheken over te sluiten. Zonder deze meevaller bedroeg de winststijging 10 procent.

Rabobank voelde op de thuisbasis de gevolgen van de felle concurrentie op de hypotheekmarkt. "Ons marktaandeel stond onder druk", aldus topman Heemskerk. Het marktaandeel in nieuwe hypotheken daalde met circa 2 procenpunt tot 23 procent. Rabobank is marktleider in hypotheken.

De bank is optimistisch over het lopende boekjaar, maar doet geen concrete winstprognose. Heemskerk verwacht in Nederland te profiteren van de economische groei, die Rabobank dit jaar op 2,75 procent schat. In het buitenland wil de bank uitbreiden door groei op eigen kracht en via overnames. Rabobank haalt momenteel al een kwart van zijn winst over grens. Het buitenlandse aandeel in de winst moet de komende jaren doorgroeien tot 40 procent.