BERLIJN - De Duitse prijsvechter Air Berlin wil een beursnotering in Frankfurt. Met de opbrengst van de beursgang wil de op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland verdere expansie in Europa financieren.

"We gaan naar de beurs omdat we onze mogelijkheden op de markt willen realiseren", zei Air Berlin-topman Joachim Hunold woensdag in Berlijn. Een ruimere toegang tot de kapitaalmarkten is volgens hem noodzakelijk om te kunnen groeien op de scherp concurrerende luchtvaartmarkt.

Het is nog onduidelijk wanneer de onderneming in Frankfurt een beursnotering krijgt. De precieze datum hangt af van het overleg met de banken. Hunold kon nog niet zeggen hoeveel geld hij wil ophalen.

Air Berlin is de afgelopen jaren fors gegroeid. In 2005 vervoerde de prijsvechter 13,5 miljoen passagiers, een toename van 12,5 procent vergeleken met het voorafgaande jaar. De omzet steeg 17 procent tot 1,22 miljard euro. Hunold voorziet voor de komende jaren een flink groter marktaandeel in Europa.

In Nederland neemt Air Berlin een steeds stevigere positie in. Daardoor is de luchtvaartmaatschappij een geduchte concurrent geworden voor vooral Transavia.