WASHINGTON - Diverse verladers hebben in de Verenigde Staten aanklachten ingediend tegen luchtvrachtvervoerders. Ze beschuldigen de luchtvaartmaatschappijen ervan prijsafspraken te hebben gemaakt. Er zijn volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meer dan twaalf aanklachten ingediend.

De aanklachten volgen op een onderzoek van Europese en Amerikaanse autoriteiten naar mogelijke illegale prijsafspraken in de luchtvrachtsector. Bij onder meer Air France-KLM, British Airways, Lufthansa en SAS zijn in februari invallen gedaan. Het onderzoek heeft betrekking op de brandstoftoeslagen die luchtvrachtmaatschappijen hun klanten in rekening brengen.

De Nederlandse verladersorganisatie EVO heeft vooralsnog geen signalen ontvangen dat ondernemers ook in ons land naar de rechter stappen. Onder klanten van luchtvrachtvervoerders bestaat volgens EVO al lange tijd onvrede over de brandstoftoeslagen. Speculaties over prijsafspraken doen al langer de ronde onder verladers.

Prijsafspraken

Als de Europese en Amerikaanse autoriteiten stuiten op illegale overeenkomsten in de sector kunnen de aanklachten van de Amerikaanse verladers een dure grap worden voor de luchtvaartmaatschappijen. Het Duitse Lufthansa heeft al aangeboden mee te werken aan het onderzoek in ruil voor vrijwaring van strafvervolging.