HAARLEM - VNU geeft zich voor 7,5 miljard euro in contanten over aan een consortium van zes investeringsmaatschappijen. Volgens de voormalige uitgever van onder meer Libelle, die nu handelt in kijkcijfers, consumentengegevens en vakbladen, levert dat meer waarde op voor de aandeelhouders dan doorgaan op eigen benen.

De investeerders bieden 28,75 euro per aandeel, nauwelijks meer dan het voorlopige bod van 28 tot 28,50 euro dat in januari op tafel werd gelegd. Inclusief de schulden van VNU, komt de overnamesom uit op 8,6 miljard euro, aldus het concern woensdag.

Het gelegenheidsconsortium bestaat uit het Nederlandse Alpinvest en de Amerikaanse Blackstone Group, Carlyle Group, Hellman & Friedman, Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en Thomas H. Lee Partners. Het Britse Permira en Apax haakten af.

De onderneming werd doelwit van de investeerders nadat aandeelhouders een besluit van de directie voor een miljardenovername van het Amerikaanse IMS Health vorig jaar hadden getorpedeerd. Topman Rob van den Bergh kondigde daarop zijn aftreden aan. Hij blijft tot de overname door de zes investeringsmaatschappijen is afgerond. Dat is waarschijnlijk in mei.

Mislukking

De uiterlijk onbewogen Van den Bergh wilde woensdag de uitkomst niet betitelen als een mislukking. "Ik nam een risico. Wij vonden IMS een goede en strategische acquisitie. Maar de aandeelhouders wilden gewoon hun geld terug. Deze uitkomst is zeer goed te verdedigen. Meer zit er niet in", aldus de topman.

Het consortium biedt volgens hem dan ook een hele goede prijs. "Wij zullen de bieding met verve verdedigen. Het is onwaarschijnlijk dat we een hoger bod hadden kunnen realiseren." Die opmerking was kennelijk bedoeld voor de grootaandeelhouders Knight Vinke, Fidelity en Templeton. De Amerikaanse beleggers, die VNU onder druk zetten om de IMS-overname af te blazen, zeiden vorig maand dat het bedrijf 35 tot 40 euro waard is als het wordt opgesplitst.

Volgens financieel directeur Rob Ruijter is VNU in een 'break-up scenario' hooguit 26 tot 30 euro per aandeel waard. Dat betreft dan ook nog de toekomstige waarde. Verschillende scenario's zijn doorberekend door de zakenbanken Credit Suisse en Rothschild, aldus Ruijter. Hij rekent erop dat de grootaandeelhouders de overname goedkeuren. "We hebben er redelijk vertrouwen in dat we de deal zullen klaren."

Fidelity verklaarde woensdag echter al dat steun van zijn kant "onwaarschijnlijk" is. De Amerikaanse belegger had eind vorig jaar bijna 15 procent van VNU in handen, genoeg om de uitkoop te laten mislukken. Het consortium wil dat minimaal 95 procent van de aandelen wordt aangemeld om het bod door te zetten.

Het consortium zal de bedrijfsonderdelen van VNU minimaal achttien maanden bij elkaar te houden. "Maar daarna zijn er geen garanties", volgens Ruijter. Er zijn volgens hem in het afgelopen halfjaar geen biedingen geweest op de marketingtak ACNielsen en de tv-metingenpoot Nielsen Media Research. Wel heeft één financiële partij twee maanden geleden per brief een indicatief bod gedaan op de vakbladendivisie. Volgens Ruijter was dat bod te laag.