DEN HAAG - Telecombedrijf KPN mag Nozema overnemen. Wel moet het telecombedrijf een deel van de zendmasten verkopen. Dat maakte toezichthouder Nederlandse Mededingingsautoriteit dinsdag bekend. Nozema is het bedrijf dat radio- en televisiesignalen verspreidt.

KPN betaalt een bedrag van 75 miljoen euro voor de onderneming, zo werd eind vorig jaar duidelijk. KPN neemt Nozema over om zich verder te ontwikkelen tot een aanbieder van verschillende media, zoals snel internet en televisie. Met Nozema in handen denkt het concern in heel Nederland digitale televisie via de ether aan te bieden.

Nozema heeft een belang van 40 procent in Digitenne, een aanbieder van digitale televisie. KPN zelf ook een dergelijk belang in Digitenne, waarmee het nu 80 procent in handen krijgt.

Concurrentiedruk

Op de markt voor doorgifte van televisiesignalen is de positie van Digitenne met ongeveer 2 procent zeer klein. De toezichthouder voorziet daarom niet dat de concentratie tot gevolg heeft dat de concurrentie op deze markt worden belemmerd. Er gaat voldoende concurrentiedruk uit van het televisieaanbod via de kabel en mogelijk via de satelliet.

KPN moet binnen twee jaar een aantal zendmasten verkopen aan een onafhankelijke partij. Het betreft masten die gebruikt worden voor de doorgifte van FM-radio. Voor de tussenliggende periode draagt KPN het beheer en de exploitatie van de zendmasten over aan zendmastenbeheerder Novec, waarin de Nederlandse staat de enige aandeelhouder is.