AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs stond na een uurtje handel met een miniem verlies van 0,18 procent op 500.84 punten. Onderaan de AEX-index bungelde KPN. Het telecomconcern maakte voorbeurs bekend voor 5 miljard euro extra aandelen uit te geven. Handelaren straften dit af, het aandeel daalde 6,8 procent naar ,61 euro.

Bekijk video

De kabelaars UPC (-6,7 procent) en Versatel (-4,4 procent) waren in de onderste regionen van de beursgraadmeter te vinden. In de voorlopige selectie van Euronext staat dat deze fondsen de grootste kans lopen uit de AEX-index te worden gezet. Voor UPC zou dat de doodklap betekenen.

Bovenaan de lijst prijkten Akzo Nobel en Koninklijke Olie, met magere winstjes van ongeveer een procent.

De MidKap-index was na een uur O,7 procent gedaald naar 440,20 punten.

Europese beurzen

De Europese beurzen zijn woensdagochtend met winst begonnen. De Londense FTSE-index stond na ruim een uur handel 1 procent hoger. Voor de DAX-index in Frankfurt bedroeg de winst 0,8 procent. De Franse beurs begon aarzelend met een stijging van 0,2 procent.

De hogere openingen waren verrassend. Handelaren hadden verwacht dat beleggers net als dinsdag hun koerswinsten van de afgelopen weken zouden verzilveren. In het algemeen overheerst het gevoel dat de aandelen de afgelopen tijd iets te hard zijn omhooggegaan, zeker gezien de staat van de wereldeconomie. De OESO liet bijvoorbeeld dinsdag weten pas in de tweede helft van 2002 herstel te zien.

Euro

De euro daalde iets, van 0,8830 naar 0,8800 dollar. Een zwak ondernemersklimaat in Duitsland was daarvan de oorzaak. De woensdag gepubliceerde Ifo-index, die het ondernemersklimaat meet, zakte in oktober naar 84,7, terwijl een stijging van 85 in september naar 86 was verwacht. De dollar steeg op de valutamarkten van f 2,4940 naar f 2,5025. Het pond sterling ging van f 3,5380 naar f 3,5495.