DEN HAAG - KPN wordt op de beurs ondergewaardeerd, vindt topman Ad Scheepbouwer van het telecomconcern. Het aandeel is volgens hem meer waard dan 9 euro. Bij een eventuele overname van KPN moet de werkelijke waarde van het bedrijf worden betaald, plus een flinke premie.

Scheepbouwer heeft dit gezegd in een vraaggesprek met Effect, het blad van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Zijn uitspraken werden maandag bevestigd door een woordvoerder van KPN. De topman zegt dat hij er niet zit om KPN te verkopen. Het zijn de aandeelhouders die bepalen of het bedrijf wordt overgenomen, aldus Scheepbouwer.

"Maar dan moet de waarde die het bedrijf vertegenwoordigt betaald worden, plus een flinke premie. De waarde is om te beginnen een stuk hoger dan 9 euro, omdat er veel verborgen waarde is. Boven op die werkelijke waarde moet dus een flinke premie komen, dan valt er met ons te praten. Als je kijkt naar de overnames van de laatste jaren, zie je dat er premies zijn betaald van 25 tot 60 procent", aldus de KPN-topman.

Volgens Scheepbouwer zijn er in elk geval twee zaken ondergewaardeerd. Een betreft de toekomstige waarde van E-Plus, de Duitse dochteronderneming van KPN. Bij de waarde van dit mobieletelecombedrijf kan "best 2 tot 5 miljard euro bijkomen, een paar euro per aandeel".

Daarnaast wordt volgens Scheepbouwer het vaste net van KPN ondergewaardeerd. "In ons scenario gaat het vaste net over een paar jaar weer groeien." Op de effectenbeurs in Amsterdam belandde KPN door de uitspraken van Scheepbouwer op het hoogste koersniveau sinds mei 2001. Bij het slot was een aandeel 9,44 euro waard, 6,2 procent meer dan vrijdag.