AMSTERDAM - Een deskundige die voor de rechtbank de boekhoudfraude bij Ahold heeft onderzocht, betitelt het handelen van de voormalige bestuurders en commissarissen van het supermarktconcern als "onprofessioneel". Het opstellen van geheime contracten om de zeggenschap bij gezamenlijke dochterbedrijven op te eisen, was "de allerdomste daad van Ahold".

Door de geheime contracten kunnen de gewezen bestuurders worden aangepakt voor valsheid in geschrifte. "Het is onvoorstelbaar dat professionals van dit niveau dat niet geweten hebben", aldus de Amsterdamse hoogleraar Jan van de Poel, die door de rechtbank als deskundige is aangewezen. Zijn conclusies werden maandag geciteerd door de rechtbank in Amsterdam, waar de eerste zittingsdag plaatsvond in de strafvervolging om het boekhoudschandaal bij het supermarktconcern.

Van de Poel bekritiseert ook de huisaccountant Deloitte, die eveneens onprofessioneel werd genoemd. Gesteggel tussen de accountants in Nederland en de Verenigde Staten leidde tot opportunisme.

Boekhoudregels

Ahold heeft de geheime contracten over de zeggenschap bij dochters in Zuid-Amerika en Scandinavië opgesteld onder druk van de Amerikaanse boekhoudregels. Onder het Amerikaanse regime mocht het supermarktconcern de omzet uit deze deelnemingen niet volledig meerekenen bij de eigen omzet. Met de contracten waarin de Ahold-directie de zeggenschap bij de dochters opeiste, werden de accountants in de VS overtuigd.

Volgens deskundige Van de Poel waren de Nederlandse collega's bij Deloitte met deze oplossing "te blij om nog kritisch te kunnen zijn". "De accountant had al eerder wantrouwend moeten zijn."