BRUSSEL - Het salaris van vrouwen in de Europese Unie ligt nog altijd 15 procent onder dat van mannen; in Nederland is dat zelfs 19 procent. Bovendien is de werkloosheid onder vrouwen hoger en stoten vrouwen minder vaak door tot het management.

In Europa bezetten vrouwen 32,1 procent van de management functies, in Nederland ligt dit percentage net boven de 25 procent. Deze en meer statistische gegevens gaf bureau Eurostat maandag vrij in de aanloop naar Wereld Vrouwendag, aanstaande woensdag. Zo blijken vrouwen vaak part-time te werken, in Nederland maar liefst 75% van de werkende vrouwen.

Mogelijk gaat het 'glazen plafond' voor vrouwen binnenkort aan diggelen, want ze halen de mannen in bij het onderwijs. Een kleine meerderheid van de huidige studentenpopulatie in Europa is vrouw, ook in Nederland. Wel is het nog altijd zo dat ze nauwelijks kiezen voor exacte vakken als natuurkunde en wiskunde. Daar is slechts ruim een derde vrouw.

Vrouwen beginnen steeds later aan kinderen. Ze worden voor het eerst moeder als ze ruim 28 zijn. Tien jaar geleden lag die leeftijd nog onder de 27. In Nederland begint het moederschap gemiddeld zelfs pas vlak voor de 29ste verjaardag.