PARIJS - Na een matig vierde kwartaal gaat het weer beter met de economie in Europa en de Verenigde Staten. De gespannen situatie op de huizenmarkt in sommige regio's vormt wel een risicofactor. In Japan en Groot-Brittannië zal de economische groei solide blijven.

Dat meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de in Parijs gevestigde denktank van industrielanden. Volgens hoofdeconoom Jean-Philippe Cotis lijkt de ruimte voor verdere renteverhogingen in de Verenigde Staten beperkt.

Voor de VS verwacht de OESO dat de economie in het lopende kwartaal 1,1 procent zal groeien ten opzichte van het vorige, toen de expansie bleef steken op 0,4 procent. In het tweede kwartaal zal de groei iets terugzakken naar 0,9 procent. Voor de eurozone voorziet de denktank in elk van de eerste twee kwartalen een groei van 0,6 procent, na 0,3 procent in de laatste drie maanden van 2005.

In Japan doet de economie het in de eerste helft van dit jaar juist iets rustiger aan. Het vierde kwartaal liet daar een groei zien van 1,4 procent. In het lopende kwartaal zal de groei 0,7 procent bedragen en in het kwartaal daarna 0,5. Voor een renteverhoging in Japan is het volgens de OESO nog te vroeg.