HILVERSUM - Klanten van energiebedrijven zijn slecht te spreken over de afhandeling van klachten door hun energieleverancier. Zowel zorgvuldigheid als snelheid van verwerking van de klacht scoort een kleine vier onder klanten, die hetzelfde cijfer geven aan hun tevredenheid met de afhandeling van de klacht.

Dat blijkt uit een enquête die toezichthouder van de energiesector DTe hield onder 2000 klagende klanten. DTe-directeur P. Plug presenteerde de resultaten zaterdag in het televisieprogramma Kassa. De klantvriendelijkheid scoorde bijna een voldoende, een 5,6. In 2005 kreeg de DTe 6000 klachten over energieleveranciers.

Boetes

De klachten betreffen volgens Plug de tien grootste energieleveranciers, die bijna de hele markt in handen hebben. Als ze hun zaakjes over een jaar niet beter op orde hebben, kan de toezichthouder boetes gaan uitdelen waarschuwde de toezichthouder.

F. Munnichs van koepelorganisatie EnergieNed erkende de ontevredenheid over de manier waarop de bedrijven met klagende klanten omgaan, maar beloofde beterschap. Volgens hem is er op het gebied van facturering al veel verbeterd en kan de klagende klant ook een gewilliger oor tegemoet zien. Met de Consumentenbond hebben de energiebedrijven afgesproken dat er kwaliteitscriteria komen in de leveringsvoorwaarden. Voldoet een bedrijf hier niet aan, dan heeft een klant recht op genoegdoening. Waaruit die bestaat, kon Munnichs niet zeggen.