AMSTERDAM - Hans Wiegel heeft als president-commissaris bij computerbedrijf Copaco een onderzoek van de fiscus naar een miljoenenfraude buiten het jaarverslag over 2002 gehouden. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag. De oud-politicus bevestigt in de krant bekend te zijn geweest met de problemen, maar beleggers niet te hebben gewaarschuwd.

Het gaat volgens de krant om een btw-fraudezaak die speelde in 2001 en 2002, waarin deze week drie mannen in hoger beroep veroordeeld zijn tot boetes en celstraffen. Een van de drie was een medewerker van Copaco, die de fiscus zou hebben opgelicht samen met een leverancier van computeronderdelen en een bedrijf in België.

Op de hoogte

Financieel directeur van Copaco Wim Geraats heeft in een recent verhoor gezegd dat Wiegel en de andere commissarissen in 2002 over de fraude op de hoogte te zijn gebracht. Volgens de Volkskrant, die zich baseert op het vertrouwelijke strafdossier, was toen ook bekend dat de fraude tot naheffing en boetes van bedragen tot 24 miljoen euro kon leiden.

Niet openbaar

Wiegel bevestigt dat hij medio 2002 is ingelicht. Na overleg met accountants en juridisch adviseurs is besloten de fraude niet openbaar te maken. "Wij konden en mochten hier niets over in het jaarverslag zetten, zo was en is onze opvatting", zegt de oud-politicus in de krant. Reden was dat de Belastingdienst in een brief had aangegeven dat een eerder ingenomen standpunt over op te leggen naheffingen mogelijk zou worden aangepast.

Effectenbezitters

De VVD-coryfee werd onlangs bekritiseerd door directeur van de Vereniging van Effectenbezitters Peter Paul de Vries. Hij zou hebben gefaald toen Copaco in 2004 van de beurs verdween. Ook nu is De Vries kritisch. Hij zegt in het dagblad 'dat het absoluut niet kan dat er in het jaarverslag van 2002 niets staat over de fraude'. "Dat is zeer relevant voor de cijfers. Die zijn dus onvolledig. De accountant moet dit controleren, en de president-commissaris moet erop toezien dat deze informatie in het jaarverslag terechtkomt."

Wiegel is sinds 1998 president-commissaris bij Copaco. Justitie werkt volgens de Volkskrant nog aan vervolging van het bedrijf.

Positie

De opstelling van VVD-partijcoryfee Wiegel in de fraudezaak raakt zijn positie binnen de partij niet. "Het gaat om een totaal andere functie", zegt een woordvoerder van de VVD-Kamerfractie. "Daarom gaat het buiten ons om en hebben we er verder geen mening over." VVD-fractievoorzitter Van Aartsen heeft Wiegel gevraagd kandidaat-premier voor de liberalen te worden.