AMSTERDAM - De curatoren van de failliete bank Van der Hoop Bankiers hebben onverwacht een vordering van 45 miljoen euro ontvangen. Indiener is de financieel dienstverlener NMT Holding uit Rotterdam, die zich baseert op afspraken uit 2004 met de bank. Dat hebben de curatoren in een schriftelijke verklaring laten weten.

De claim kan grote gevolgen hebben voor de ongeveer 1500 rekeninghouders van Van der Hoop. De curatoren moeten een bedrag voor de claim reserveren, als de rechter-commissaris die toelaat.

De claim komt overeen met ongeveer een vijfde van de nu bekende vorderingen op de boedel van de bank. De curatoren schrijven dat zij de vordering zullen aanvechten.

De claim heeft betrekking op de verkoop van het onderdeel First Alliance Trust door Van der Hoop aan NMT in september 2004. Daarbij zou Van der Hoop vrijwaringen voor een onbeperkt bedrag hebben gegeven voor mogelijke claims van derden tegen First Alliance Trust. NMT eist nu 1 miljoen onvoorwaardelijk en de rest van het bedrag van 45 miljoen euro voorwaardelijk. Bij NMT was zaterdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Failiet

Van der Hoop ging eind vorig jaar failliet, nadat gesprekken over een overname door de Belgische bank DeGroof waren mislukt. Onlangs bleek dat De Nederlandsche Bank het beleid bij Van der Hoop al jaren in de gaten hield.

De curatoren van Van der Hoop verwachten nog steeds dat schuldeisers bij een eerste uitkering kunnen rekenen op 50 procent van hun vorderingen. Ze melden echter geen uitkeringsdatum meer. Eerder hadden de curatoren april genoemd.