LONDEN - Trein- en busonderneming Arriva heeft volgens vrijdag gepubliceerde cijfers in 2005 1,3 procemt minder winst gemaakt dan in het voorgaande jaar. De inkomsten daalden van 1,76 miljard pond naar 1,63 miljard pond (2,4 miljard euro). De winst voor belasting kwam uit op 108 miljoen pond (158 miljoen euro).

Arriva-topman Bob Davies kondigde aan de tarieven te gaan verhogen wegens de dure brandstof. Het Britse bedrijf verzorgt in grote delen van Europa bus- en treindiensten en vervoert jaarlijks meer dan een miljard passagiers. Arriva is de grootste exploitant van de rode dubbeldekkers in Londen en de grootste particuliere busonderneming in Denemarken, Italië en Nederland.

In ons land is de onderneming vooral actief in Noord-Nederland, Zuid-Holland, Overijssel en delen van Gelderland en Flevoland. Het breidt zijn activiteiten steeds verder uit.

Zo heeft Arriva vorig jaar een contract in de wacht gesleept voor het met dochter NoordNed verzorgen van alle regionale treindiensten voor de komende vijftien jaar in Friesland en Groningen. Dat moet volgens de onderneming 500 miljoen pond (730 miljoen euro) opleveren.

Ten noorden van Amsterdam, in Waterland, heeft het bedrijf een vergunning verworven voor het exploiteren van buslijnen. De inkomsten hiervan begroot Arriva op 120 miljoen pond (175,50 miljoen euro).