SANTA CLARA - De Amerikaanse computerchipfabrikant Intel, de grootste ter wereld, heeft vrijdag gewaarschuwd dat de omzet in het eerste kwartaal kleiner zal zijn dan eerder werd gedacht. Het concern gaat nu uit van een omzet van 8,7 tot 9,1 miljard dollar.

Eerder rekende Intel nog op verkopen van 9,1 tot 9,7 miljard dollar. Analisten gaan in doorsnee uit van een omzet van 9,42 miljard dollar.

Volgens Intel valt de omzet kleiner uit door een tegenvallende vraag en een verlies van marktaandeel. De onderneming stelde in het vierde kwartaal van vorig jaar ook al de omzetverwachting naar beneden bij. Het aandeel van de halfgeleiderfabrikant daalde kort na opening van de handel in New York bijna 3 procent in waarde. Rivaal AMD steeg juist met 2 procent.

Intel heeft hoofdzakelijk last van concurrentie van de Amerikaanse branchegenoot Advanced Micro Devices (AMD). Uit marktonderzoek blijkt dat AMD eind december een marktaandeel op de chipmarkt had van 21 procent, het grootste sinds 2002. Intel heeft de prijzen van diverse computerchips gehalveerd om de verkoop een positieve impuls te geven.

De prijsverlaging raakt de omzet. Verder worden de inkomsten in het eerste kwartaal negatief beïnvloed door een tegenvallende verkoop van pc's in de vakantieperiode, aldus Intel. Traditioneel worden computers juist veel verkocht in de weken rond de kerst.