DEN HAAG - De Sociaal-Economische Raad ziet niets in een flexibilisering van de AOW. Een woordvoerder van de raad bevestigde vrijdag berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad. Maandagavond legt de raad, waarin werkgevers en werknemers zijn vertegenwoordigd, de laatste hand aan het ontwerpadvies aan het kabinet.

De raad vindt het te duur en te ingewikkeld om mensen ervoor te laten kiezen eerder dan wel later dan op hun 65e gebruik te gaan maken van de oudedagsvoorziening. Nu krijgt iedereen AOW bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd.

Bij een flexibilisering zouden mensen die eerder stoppen met werken een lagere uitkering krijgen; wie langer doorwerkt krijgt dan meer geld. Minister De Geus van Sociale Zaken vroeg de raad advies op verzoek van de Tweede Kamer.

De SER denkt dat uitvoering van het voorstel tot hoge kosten leidt. Er is veel voorlichting nodig, aldus de raad, omdat mensen goed moeten weten wat de gevolgen zijn van de keuze die zij maken.

Ook wijst de SER erop dat wettelijk gezien mensen niets in de weg staat nu al door te werken na hun 65e met behoud van hun AOW-uitkering.

Wanneer mensen al voor hun 65e aanspraak op de AOW maken, dan bestaat het risico dat de uitkering zo laag wordt, dat daarmee het sociaal minimum in gevaar komt, denkt de SER.