AMSTERDAM - Een voorkenniszaak bij ING blijkt breder vertakt binnen het concern dan tot nu toe bekend was. Ruim twee maal zoveel werknemers van de bankverzekeraar waren betrokken bij handel met voorkennis rond de uitgifte van een obligatielening in 2004. Onder hen bevonden zich ook leidinggevenden.

Dat blijkt uit interviews met de bestuursvoorzitter van ING Nederland, Jan Zegering Hadders, die De Telegraaf en Het Financieele Dagblad vrijdag hebben gepubliceerd. De bank heeft voorheen alleen gemeld dat 22 medewerkers op lagere posities over de schreef zijn gegaan. ING bekijkt nog welke maatregelen er worden genomen tegen de betrokkenen.

Onderzoek

Bij de voorkenniskwestie zou informatie over de uitgifte van een obligatielening zijn doorgesijpeld naar de afdeling vermogensbeheer van de bank. De vermogensbeheerders zouden hun klanten hebben geadviseerd hiermee hun voordeel te doen. Ook heeft personeel van ING mogelijk geprofiteerd van de voorkennis. Justitie is vorig jaar een onderzoek gestart naar de zaak.

Bestuursvoorzitter Zegering Hadders komt met de aanvullende informatie nadat de Autoriteit Financiële Markten een onderzoek bij ING heeft afgerond. De toezichthouder heeft ING vorig jaar grondig doorgelicht omdat de interne controle niet op orde was. Zegering Hadders rekent op boetes voor de onvolkomenheden.

Toezicht

ING Nederland verdubbelt naar aanleiding van de problemen het aantal mensen dat toezicht houdt op de interne controlesystemen, de compliance officers, naar honderd. Daarnaast moeten alle 33.000 werknemers verplicht een cursus over integriteitsbewaking volgen.