UTRECHT - Fortis heeft vorig jaar de nettowinst zien stijgen tot 3,9 miljard euro. Dat is een stijging van 32 procent ten opzichte van 2004. De Nederlands-Belgische bankverzekeraar maakte vrijdag onverwacht zijn resultaten bekend na diefstal van een aktentas met het concept-persbericht over de jaarresultaten.

Er bestaat geen aanwijzing dat de tas gestolen is om het persbericht eerder in handen te krijgen, aldus Fortis. Fortis zou pas volgende week donderdag zijn jaarresultaten presenteren en onthoudt zich tot dan van commentaar.

De nettowinst exclusief het resultaat op desinvesteringen steeg in 2005 met 45 procent tot 3,5 miljard euro. In het vierde kwartaal groeide het resultaat (exclusief winst op desinvesteringen) tot 461 miljoen euro. Dat is een stijging van 24 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Desinvesteringen

De winst in het bankbedrijf van Fortis steeg, exclusief de winst op desinvesteringen, met 53 procent tot 2,4 miljard euro. Hetzelfde resultaat voor het verzekeringsbedrijf groeide met 9 procent tot 1,2 miljard euro.

Het financiële concern stelt een dividend voor van 1,16 euro in contanten per aandeel, een stijging van 12 procent ten opzichte van 2004. Het voorgestelde slotdividend bedraagt 0,64 euro.