UTRECHT - Ongeveer duizend gepensioneerde leden van FNV-bonden in de publieke sector hebben donderdag in de Utrechtse Jaarbeurs gedemonstreerd tegen negatieve inkomenseffecten door het nieuwe zorgstelsel. De Abvakabo, onderwijsbond AOb, militaire organisatie AFMP, politiebond NPB en de marechausseevereniging Marver hielden de actie onder het motto 'Nu is het zuur genoeg'.

Volgens de FNV-bonden behoren gepensioneerde ambtenaren tot een van de groepen die veel meer kwijt zijn aan hun zorgverzekering door het nieuwe stelsel dat dit jaar is ingevoerd. FNV-voorzitter A. Jongerius zegde de demonstranten toe volgende week tijdens het voorjaarsoverleg met werkgevers en het kabinet hun probleem op tafel te leggen en "alles op alles te zetten" voor compensatie.

Volgens Jongerius zijn gepensioneerde ambtenaren niet de enigen die erop achteruit gaan door het nieuwe ziektekostenstelsel. Zij stelde dat bijvoorbeeld ouders met studerende kinderen (boven de 18 jaar) ook inkomen moeten inleveren.

De gepensioneerden en vutters waren uit heel het land naar Utrecht gekomen. Sommigen zeiden er per maand wel 100 euro op te zijn achteruitgegaan.

Eigen onderzoek

De FNV is bijna klaar met een eigen onderzoek naar de koopkrachtontwikkeling. Mede op basis daarvan bepaalt de vakcentrale welke compensatiemiddelen rechtvaardig zijn om te eisen tijdens het voorjaarsoverleg.