FRANKFURT - De rente in de eurozone gaat omhoog. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot donderdag de rentetarieven in de twaalf landen die de euro als munteenheid hebben, te verhogen met 0,25 procentpunt. Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, komt daardoor op 2,5 procent te staan.

De vorige rentewijziging dateert van december. Ook toen ging de herfinancieringsrente, de basis voor de rente waartegen de commerciële banken bij de ECB kunnen lenen, met 0,25 procentpunt naar boven.

Het rentebesluit van donderdag was niet verrassend. Op de vergadering over de rentestand van vorige maand nam centralebankpresident Jean-Claude Trichet het woord waakzaam in de mond. Dat was voor de analisten een duidelijk teken dat de rente zou worden opgetrokken.

Trichet zei bovendien kortgeleden in het Europees Parlement dat de risico's voor de stabiliteit van de prijzen groter is geworden. Loonsverhogingen als compensatie voor de prijsstijgingen leiden tot meer inflatie, zo waarschuwde Trichet.

Met een hogere rente kan de ECB het oplopen van de inflatie tegenhouden. De geldontwaarding in de eurozone is op het ogenblik al aan het toenemen. Eerder deze week liet Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, weten dat de inflatie in de twaalf maanden tot en met januari is uitgekomen op 2,4 procent. In de twaalf maanden tot en met december bedroeg de inflatie 2,2 procent.