VOORBURG - De Nederlandse huishoudens hebben in december 0,9 procent meer besteed dan in dezelfde maand van 2004. In november was er een groei van 1,8 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in samenstelling van koopdagen. Zonder correctie steeg de consumptie met 1,4 procent.

Consumenten gaven in december vooral meer uit aan duurzame goederen, zoals consumentenelektronica, kleding en schoenen, zo stelt het CBS vast. Deze toename bedroeg 4,5 procent. Aan nieuwe auto's werd echter minder besteed dan in december 2004. De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen daalden eveneens, met 1,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Aan diensten werd wel meer uitgegeven (0,7 procent).

De bestedingen van de Nederlandse consument groeiden in de tweede helft van 2005, terwijl er in de eerste zes maanden nog sprake was van krimp. Per saldo is er over het hele jaar sprake van een consumptiestijging van een bescheiden 0,4 procent, gecorrigeerd voor prijzen en koopdagen.