BREDA - Carnavalsvierders die woensdag op hun werk horen te zijn, zijn daar ook. Dat is het algemene beeld in het zuiden van Nederland. Het idee dat veel werknemers zich ziek melden om even te kunnen bijkomen van vier dagen feesten, blijkt niet te kloppen.

ArboNed, dat het verzuim voor een miljoen werknemers registreert, ontkende woensdag dat er extra ziekteverzuim zou zijn van carnavalsvierders. Concurrent Arbo Unie constateert wel wat extra verzuim, maar gaat uit van mensen die echt ziek zijn.

Mensen vieren carnaval met elkaar, staan op een kluitje, gaan bezweet de kou in zonder jas en hebben door meer alcoholgebruik en minder gezond eten een lagere weerstand, aldus een woordvoerster.

Hudson Verzuim Management ziet wel een hoger percentage ziekteverzuim, maar dat daalt per jaar. "Werkgevers maken daarover steeds betere afspraken met hun personeel", aldus woordvoerder S. Peute.

Ook woordvoerders van enkele grote bedrijven in de carnavalvierende provincies bevestigen dat beeld. G. van Doorn van Philips in Eindhoven meldt dat werknemers extra vrije dagen opnemen om carnaval te kunnen vieren, maar zich hiervoor niet ziek melden.

"En wil een hele afdeling carnaval vieren, dan zullen ze dat om de beurt moeten doen." Ook J. Andriolo van papierproducent Sappi in Maastricht komt tot die conclusie. "Carnavalsvierders nemen vakantie op, behalve de productie-afdeling. Die draait gewoon door." Ook bij DSM in Limburg is geen opvallende stijging van het ziekteverzuim te zien.

Nedcar, een van de grootste werkgevers van Limburg heeft het zekere voor het onzekere genomen. Het antwoordapparaat meldt dat het bedrijf tijdens carnaval gesloten is. "Wij zijn vanaf maandag 6 maart weer te bereiken."