AMSTERDAM - Nike heeft woensdag in Amsterdam zijn eerste voetbalsportwinkel in Europa geopend. Dat de winkel net voor het WK voetbal wordt geopend, wil niet zeggen dat die weer wordt gesloten als het toernooi is afgelopen. "We gaan ermee door en willen het concept eventueel verder uitbreiden", aldus Nike-woordvoerder Stephan Lub.

Het pand in de Kalverstraat biedt niet alleen ruimte aan allerhande voetbalartikelen, maar ook aan lifestyle-kleding die is geïnspireerd op voetbal. Voetbal is door grote sterren als David Beckham veel meer dan een sportonderdeel, een complete lifestyle. De voetbalwinkel is een samenwerking met Tom Lens van Sportshop Amsterdam BV.

Volgens trendwatcher Pim Derneden van het trendonderzoeksbureau Signs of the Time past een dergelijke lifestylewinkel rond een sportonderdeel in de huidige mentaliteitstrend. "Daarin willen mensen meer en meer hun persoonlijke lifestyle benadrukken. Daar speelt Nike heel slim op in door een lifestyle aan te bieden. Dus als je van voetbal houdt en dat onderdeel van je leven wilt laten zijn, kun je dat erg mooi doen door lifestylekleding rondom voetbal te kopen."

De lifestyle-kleding waarmee Nike begon was geïnspireerd op Brazilië en de vijf wereldkampioenschappen die het Zuid-Amerikaanse voetbalteam won. Iedere overwinning is een thema, zoals die van 1970 in Mexico. "Verschillende artikelen zijn gelinkt aan die tijd, het land en de spelers die toen actief waren", aldus Lub. De nieuwste thema's zijn Grass Roots en World Teams.