AMSTERDAM - Het kabel- en telecombedrijf Versatel komt alsnog via een juridische fusie volledig in handen van Tele2. De Zweedse telecomprijsvechter Tele2 liet woensdag weten dat daarvoor een voorstel is ingediend bij de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam.

De drie onafhankelijke commissarissen van Versatel hebben met het voorstel ingestemd, aldus een woordvoerster van het bedrijf. De commissarissen werden eind vorig jaar door de Ondernemingskamer aangewezen omdat minderheidsaandeelhouders vonden dat hun belangen niet goed werden vertegenwoordigd. Zij klaagden dat Versatel regels voor goed ondernemingsbestuur aan zijn laars lapte.

Strijd

Tele2 heeft ruim 80 procent van Versatel in handen. Het Zweeds bedrijf kondigde vorig jaar juli aan Versatel te willen overnemen voor in totaal 1,34 miljard euro. Daarna voerden enkele minderheidsaandeelhouders een verbeten strijd om een hoger bod te bewerkstelligen.

De protesterende aandeelhouders hebben hun stukken nog steeds niet overgedragen, waardoor Tele2 geen andere uitweg ziet dan het orkestreren van een juridische fusie om de stukken in handen te krijgen. Dit is volgens de Nederlandse wetgeving mogelijk, ook als nog geen 95 procent van de aandelen is aangemeld. De Vereniging van Effectenbezitters heeft het ministerie van Financiën al gevraagd om de wetgeving op dit gebied te verscherpen.

Beursnotering

Tele2 wil Versatel fuseren met Tele2 Finance en Tele2 Netherlands Holdings. Op 3 april mogen de aandeelhouders van Versatel zich over het plan buigen. Een dag later moet de juridische fusie zijn afgerond. Daarna wordt de beursnotering van de Nederlandse onderneming beëindigd.