DEN BOSCH - De merkwaarde van Nederland bedraagt 792 miljard dollar (664 miljard euro). Als 'Holland' een merk zou zijn, zou dit daarmee de tiende plaats innemen van waardevolste landennamen. Dat bleek donderdag uit de vierde Anholt Landen Merken Index van onderzoeksbureau Global Market Insite.

De onderzoekers berekenden voor 35 landen hun waarde als merk. De ranglijst wordt geleid door de Verenigde Staten, USA is goed voor 17.893 miljard dollar, en Japan (6.205 miljard dollar).

Duitsland neemt met een becijferde waarde van 4.582 miljard dollar een derde plaats in. Polen eindigde als laatste met een merkwaarde van 43 miljard dollar.

De onderzoekers vroegen wereldwijd bijna 26 duizend mensen naar hun mening over de cultuur van een land, zijn inwoners en de aantrekkelijkheid als reisbestemming. "Nederland lijkt een land te zijn waarover niemand zeer negatieve of positieve gevoelens heeft", aldus onderzoeker Simon Anholt. "Rijke westerse, liberale democratieën doen het altijd goed in de index."