ALMERE - De gemeente Almere staat de komende drie jaar kleine winkels aan huis toe in meerdere woonwijken. De winkels mogen maximaal 25 vierkante meter groot zijn en de bewoner moet tevens de winkelier zijn. Verhuur van de winkelruimte is niet toegestaan, zo maakte Almere dinsdag bekend.

Volgens de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) wordt detailhandel aan huis niet vaak toegestaan in Nederland. "Wij hebben er in elk geval nooit eerder van gehoord", liet P. Walraven van deze organisatie weten.

Starters

Almere wil met de proef het tekort aan vestigingsmogelijkheden voor starters in de detailhandel oplossen. De winkeltjes moeten bovendien de werkgelegenheid in de stad vergroten en zorgen voor meer levendigheid in de wijken. De proef geldt in vijf wijken in de stadsdelen Almere Stad, Almere Buiten en Almere Haven.

Voorwaarden

De winkeltjes moeten voldoen aan allerlei voorwaarden, naast de wettelijke eisen voor detailhandel. De zaak mag de woonomgeving en de openbare orde bijvoorbeeld niet nadelig beïnvloeden, onder meer door verkeersoverlast. Verder mag de winkel het woonkarakter van een straat niet verstoren. Horeca is uit den boze.

Inwoners die mee willen doen aan de proef, moeten wel eerst vrijstelling aanvragen van het bestemmingsplan voor hun wijk. Over drie jaar wordt besloten of de winkeltjes aan huis blijvend worden toegestaan in Almere.