DEN HAAG - Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) is niet bang dat de zorgpremies in 2007 de pan uit zullen rijzen. Zorgverzekeraars zullen dit jaar scherp onderhandelen bij het inkopen van zorg en ze bezuinigen op hun eigen administratiekosten. Dat zei de minister dinsdag in reactie op vragen van de PvdA over de voorspelling van het Centraal Planbureau (CPB) dat de premies in 2007 met 10 procent zullen stijgen.

Zijn opmerking is opmerkelijk, omdat hij zelf ook zei dat de verzekeraars "overgangsproblemen" hebben bij het verwerken van overstappende verzekerden. Tijdens het debat vertelde de minister dat 25 procent van de verzekerden overstapt. Een cijfer dat de minister volgens zijn woordvoerder niet baseert op harde cijfers, maar op berichten in de media.

Hoewel huisartsen dinsdag nog eens aangaven dat de verzekeraars hun administratie nog lang niet op orde hebben en verzekeraars die overstappers nog niet allemaal hebben verwerkt, weigerde de minister te erkennen dat er sprake is van "chaos", zoals de PvdA suggereerde. Het zijn volgens Hoogervorst "normale overgangsproblemen".

Angst

Hoogervorst vindt dat de oppositiepartijen in de Tweede Kamer de burgers bang maken met hun verhalen over de gevolgen van het nieuwe zorgstelsel. Volgens de minister is er geen reden voor angst.

De SP zei bang te zijn dat de chaos alleen maar groter zou worden rond de invoering van het nieuwe zorgstelsel en dat "mensen aan de keukentafel" steeds meer reden hebben om angstig te zijn over de toekomst.

Rampspoed

Hoogervorst was de verhalen van de oppositiepartijen beu. Volgens hem is tot nu toe keer op keer rampspoed voorspeld over het nieuwe zorgstelsel, en zijn die voorspellingen steeds niet uitgekomen.

Allereerst viel de premie dit jaar lager uit dan was voorspeld, zo memoreerde de minister. Vervolgens bleef de verwachte administratieve chaos uit, en bovendien blijken veel meer mensen, volgens Hoogervorst ongeveer een kwart van alle verzekerden, te willen overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Marktwerking

Juist als veel burgers van zorgverzekeraar wisselen, krijgen die een groot belang om hun klanten en potentiële klanten een verzekering te bieden die een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Volgens Hoogervorst kan deze 'marktwerking' er juist voor zorgen dat de ziektekostenpremies voor burgers betaalbaar blijven.